Què pot fer una persona contra el canvi climàtic?

El canvi climàtic no és un tema més. S’ha convertit en el Tema, amb majúscules. La població del nostre planeta mai ha estat tan involucrada i alarmada per un assumpte mediambiental. És lògic, ja que ens afecta a tots.

El nivell de preocupació pel canvi climàtic és tan alt a tot el món que l’Associació Psicològica dels Estats Units ha encunyat el terme “eco ansietat” per referir-se a la por crònica que pateixen milers de persones a la destrucció mediambiental. Per sort, encara som a temps d’aturar la degradació de la Terra.

Hi ha celebritats com Al Gore, l’exvicepresident dels Estats Units, que va guanyar el Nobel de la Pau pel seu activisme contra el canvi climàtic. El seu documental “Una veritat incòmoda” es va emportar un Oscar i va impactar el món sencer per la gravetat d’aquest problema.

L’estrella de Hollywood Leonardo DiCaprio també és un activista enèrgic pel medi ambient. Els seus discursos, les seves fundacions i el seu documental “Before The Flood”, tots ells contra el canvi climàtic, han impactat la societat.

Hi ha famosos que s’han alçat contra el canvi climàtic però, al revés, també hi ha persones que s’han fet famoses denunciant les pràctiques que destrueixen el nostre planeta.

El cas més destacable és el de Greta Thunberg que amb 15 anys va decidir manifestar-se davant del parlament del seu país, Suècia, per reivindicar accions mediambientals més eficaces.

La tenacitat i els discursos contundents de Greta Thunberg han aconseguit que l’activisme contra el canvi climàtic estigui més present que mai en els mitjans de comunicació i en les consciències de milions de persones.

Avui dia, podem evitar un mal major. No cal tenir molts mitjans o un gran lideratge com el de Greta Thunberg per portar a terme accions eficaces contra el canvi climàtic. Cada un de nosaltres, cada persona, cada empresa deixa una empremta ecològica al nostre planeta i és decisió nostra disminuir aquesta empremta al mínim per garantir una sostenibilitat i un futur.

Per alliberar-nos de l’anomenada “eco ansietat” i entrar en acció, expliquem una sèrie de mesures a l’abast de tothom per aturar el canvi climàtic. Moltes d’elles impliquen un canvi en la nostra manera de viure però totes són accessibles, necessàries i beneficioses.

Disminuir el consum, ja sigui de combustibles fòssils (anar en cotxe o en avió el menys possible), com el d’energia (no malbaratar aigua i electricitat a casa o a qualsevol altre lloc), el de materials difícils de reciclar, com el plàstic i el de productes que generen alts nivells de contaminació, com la carn.

Consumir productes que generin menys contaminants, de proximitat, ecològics i, en alguns casos, de segona mà.

Reciclar és necessari i imprescindible per poder reduir l’impacte dels residus en el medi ambient, tema que a Residus Cirera coneixem molt bé. Cal desfer-se dels residus que generem de forma responsable per poder donar-los una segona oportunitat. Quan reciclem, convertim els residus en un recurs, reduïm el consum de recursos naturals i també la utilització d’una gran quantitat d’aigua i energia. Però també podem pensar en reutilitzar i donar una nova vida als objectes que ja no fem servir: podem regalar-los, donar-los un nou ús o reparar-los si estan espatllats.

Les teves vacances, respectuoses amb el medi ambient. L’ecoturisme és una tendència en alça. Escull agències i allotjaments que apostin per la sostenibilitat. El teu temps lliure també és un gran moment per entrar en acció, per exemple, plantant arbres amb la família o amics.

Educar-se i educar: Informar-se i aprendre sobre què és i què implica el canvi climàtic a través de fonts fiables és vital per conèixer les seves conseqüències. Transmetre aquests coneixements a les noves generacions o als que encara no són conscients de la importància d’aquest assumpte és cridar a l’acció a més persones.

Participar en projectes contra el canvi climàtic a associacions o a la teva comunitat. Fes equip amb altres persones conscienciades sobre aquest problema. Entre tots, es pot aconseguir més i millor.

Segueix el nostre Facebook per conèixer i compartir més idees per protegir el medi ambient. El que fem tots i cada un de nosaltres és important per cuidar el nostre planeta.